• +36 70 8509070
  • info@mosolyfitness.hu
  • www.mosolyfitness.hu

Szenzomotoros terápiák - „Milyen terápiát válasszak gyermekemnek?“

 

Gyermekeink fejlesztését nem lehet elég korán elkezdeni. A csecsemők fejlődése szorosan

összefügg a mozgással. Ezért fontos, hogy gyermekünk elsajátítsa a fordulás, gurulás, kúszás,

mászás, ülés, állás és járás mozgásformáit. Egy-egy új mozgásminta tanulásakor a gyermek

idegrendszere fejlődik. Ebben az esetben nem csak a mozgásfejlődést értem, hanem például a

kognitív képességeket, a térbeli tájékozódást, a figyelmet, koncentrációt. Gondoljuk végig, amikor a

hátunkon fekszünk és amikor a hasunkon, teljesen máshogy látjuk, érzékeljük a környezetünk

ingereit. Egy csecsemő esetében ez szintén így van. A különböző testhelyzetek megismerésével

egyre jobban megismerik, felfedezik környezetüket. A fordulás, kúszás, mászás, ülés, állás és járás

mozgásformájának megismerésével, tanulásával újabb ingerek érik a gyermek idegrendszerét, egyre

több agyterület kapcsolódik be és fejlődik egyszerre. A mozgás mellett nagyon fontos, hogy a

különböző érzékszerveket (pl. látás, hallás, tapintás,..)is bevonjuk a fejlesztésbe, összekapcsoljuk

azok működését.

Nagyon sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mikortól adjunk cipőt a gyerekre, és ha adnak, akkor milyen legyen az a cipő? Bent is kell cipőt/szandált hordani? Milyen esetekben forduljunk ortopédushoz.

 

Megkésett beszédfejlődésről akkor beszélünk, ha a kifejező (expresszív) beszéd időben és mennyiségben elmarad az életkori átlagtól. Az értő (receptív) beszéd viszont teljesen ép, pontosan müködik. Tehát a megkésett beszédfejlődésű gyermek teljesen jól érzékeli az anyanyelvét, megérti a kéréseket, kérdéseket, utasításokat, de a kifejező beszéd terén elmaradást figyelhetünk meg. Ez az elmaradás az aktív szókincs gyengeségében, a dajkanyelvi szavak továbbélében (iszi, pápá, dádá, bibis) és a hibás mondatlakotásban nyilvánul meg. A k ésőbbiekben a megkésett beszédfejlődésű gyermekekre jellemző lehet a 12 vagy annál több hangzótévesztés (általános pöszeség).A tünetek a mozgásfejlődésben is megjeleníthetők, csak érinthetik a finommotorikát és a nagymozgás fejlődését is.

A legakrabban előforduló tünetek , amelyekre a TSMT jótékony hatással bír:

 

 

 

I. Lassú / megkésett beszédfejlődés.

II.Lassú / megkésett mozgásfejlődés, ill. ha valamik "klasszikus" mozgásforma kimaradt a sorból, vagy csak rövid ideig tartott a begyakorlás. Lehet, hogy nem került sorba a kúszás, egy mászás, rövid ideig tartott a kitámasztás által az idegrendszeri huzalozás. Az adott izomcsoportot ért inger csak néhányszor küldött jelzést az idegrendszer megfelelő központjaiba. Nem erősödött meg a kapcsolat a korai időszak során. A terápiás foglalkozás során újra meg kell tanítani a kimaradt, rosszul rögzített mozgásformákat, amelyek által pótolták a korábbi elmaradt huzalozást. 

A túlsúly és az elhízás fogalma

 

Az obesitas az anyagcsere-folyamatok zavara, mely módosítja az energia-háztartást, így a folyamat során a táplálékfelvétel növekszik és/vagy az energialeadás csökken. A túlsúly mértékét a leghatékonyabban az úgynevezett BMI (Body Mass Index) segítségével számolhatjuk ki. A kilogrammban mért testsúlyunkat elosztjuk a méterben mért magasságunk négyzetével. Amennyiben az eredmény 20-25 közötti, testsúlyunk normálisnak mondható. A 25-30 közötti érték esetén beszénk túlsúlyról és 30 felett obesitasról, tehát elhízásról. Ez az érték felnőtt személyre értendő. A gyermekek esetében kortól és nemtől függően változó értékekről beszélhetünk.

 

A túlsúly és az elhízás kialakulásának okai

 

Az elhízást több tényező okozhatja, attól függően, hogy külső vagy belső tényezők dominálnak. Így beszélhetünk endogén és exogén eredetű obesitasról. Endogén elhízás esetében a zsírfelhalmozódás nagy részt neuroendokrin, alkati tényezők zavara miatt fokozott. Az exogén obesitasnál nem beszélünk kifejezett „hormonzavarról, ebben az esetben a túlzott táplálékfelvétel áll az elhízás mögött. Ezeket figyelembe kell vennünk, mert a túlsúly hatásos csökkentése érdekében e faktorok ismerete szükséges.

I. Mik azok a csecsemőkori reflexek?

A megszületést követően első pár hétben ezek a reflexek segítik a gyermeket a túléléshez. Feladatuk, hogy azonnali választ adjanak az új környezetre, és a baba változó szükségleteire. A primitív reflexek automatikus, sztereotíp mozgások, melyet az agytörzs irányít, majd a későbbiekben mint kezdetleges gyakorlatok hozzájárulnak az akaratlagos képességek kifejlődéséhez. Már az anyaméhben kialakulnak, jelen vannak a születéskor, majd  a gyermek 6., de legkésőbb 12. hónapos korában legátlódnak és átadják a helyüket a testtartási reflexeknek. 

Az egészséges babák első életévére többnyire az ugrásszerű fejlődés jellemző.

Látványosan fejlődik a mozgásuk, a szociális készségük. A beszéd fejlődésében az első évben még nincs ilyen látványos változás (általában a második évben jellemző ennek a területnek a megerősödése) de mindahhoz, hogy a babák elsajátítsák anyanyelvüket, nagyon fontos mérföldköveken mennek keresztül már az első évben is. 

Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT)

• Melyek azok a furcsának tartott tünetek, melyek feltűnnek a gyermeketekkel kapcsolatban?

• Melyek azok a tünetek, amelyek feltűnnek a védőnőnek, gyermekorvosnak az éves státuszvizsgálaton? 

A XXI. század kiváltsága ként említhetjük az elfogadás gyakorlását, az érzékenyítést, mi szerint minden ember és gyermek egyenlő. Abban az esetben is, ha valamiben más. Már egészen óvodás kortól találkozhatunk olyan kezdeményezéssel, melyek célja az érzékenyítés, egyenlőség és elfogadás tanulása. Ez életünk végéig elkísér minket, mivel mindig lesznek olyan pillanatok, momentumok az életünkben, ahol sajátos nevelési igényű gyermekkel vagy megváltozott munkaképességű személlyel találkozunk.

Szia!

A gazdasszonyom azt mondta, találkozunk szombaton, így arra gondoltam, bemutatkozok

neked egy kicsit.

A Paróvári kennelben születtem. A törzskönyvi nevem Paróvári Frank Sinatra. Most már

Lordnak hívnak. Lehet, hogy nem nagy zeneszakértők a gazdimék?